03/12/12

5,44 milioane de români au luat ”Lecția de prim-ajutor”

Afecțiunile de sezon și soluțiile practice pentru diferite urgențe medicale sunt tematicile cele mai căutate în cadrul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro

Peste 5,45 milioane de români au beneficiat până în prezent de sfaturile și soluțiile practice oferite în cadrul programului de prevenție şi educație pentru salvarea de vieți „Lecția de prim ajutor”, dezvoltat în parteneriat de ING Asigurări de Viață şi SMURD. Programul oferă publicului larg informații utile privind cele mai des întâlnite probleme și urgențe medicale, precum și soluțiile care pot fi puse în practică în siguranță de către persoane fără o pregătire medicală.

Astfel, emisiunea „Lecția de prim ajutor”, difuzată  pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 –februarie 2012 a fost urmărită, de-a lungul celor 12 ediții, de 5,44 milioane de români. Fiecare ediție a emisiunii, prezentată de Dana Rogoz (Pro TV), Dragoş Bucurenci (fondator Asociația MaiMultVerde) împreună cu medicul SMURD Simona Bratu,  a prezentat publicului câte o situație de urgență diferită și soluția practică a acesteia. Odată cu difuzarea ultimei ediții a emisiunii TV (pe data de 11 februarie), prima etapă a programului s-a încheiat cu succes, cele 12 lecții video rămânând la dispoziția publicului la adresa http://www.lectiadeprimajutor.ro/lectiivideo.

În ceea ce privește site-ul www.lectiadeprimajutor.ro acesta va continua să fie dezvoltat de cei doi parteneri ai programului, ING Asigurări de Viață și SMURD, prin adaugarea constantă de noi informații, de rubrici speciale dedicate afecțiunilor și soluțiilor de prim ajutor de sezon, precum și prin includerea de noi aplicații pentru creșterea interactivității și ușurinței în utilizare (formulare de feed-back speciale, aplicații pentru smart phones și tablete etc.). Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro oferă informații despre modul în care se recunoaște o urgență medicală, cum poate fi oferit primul ajutor în cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicații, fracturi, cum se efectuează corect manevra Heimlich, dar şi informatii despre prevenție şi procedura de semnalare a unei situații de urgență la 112. Informațiile sunt însoțite de ilustrații grafice explicative sau de filme.

În primele patru luni de funcționare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 15.500 de vizite (dintre care aproape 10.100 de vizitatori unici), fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro în intervalul noiembrie-februarie au fost interesate de soluții practice pentru diferite tipuri de urgențe medicale (circa 40% dintre căutări vizând tematici precum „prim ajutor”, “ajutor” și „lecția de prim ajutor”), 9% de soluții în cazul fracturilor, 4,6% de afecțiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii și 1% de manevra Heimlich.

În ceea ce privește întrebările adresate medicilor SMURD prin intermediul site-ului, 20% dintre mesaje au solicitat informații privind realizarea corectă a manevrei Heimlich (la adulți și copii), 15% despre cum trebuie să procedeze în caz de leșin și pierdere a cunoștintei, 10% despre fracturi, 10% despre cum ar trebui să procedeze în caz de accident rutier, 10% – în caz de inec și 10% în alte situații (precum crize de astm, șoc anafilactic, degerături). De asemenea, 15% dintre persoanele care scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul în care pot face voluntariat în cadrul SMURD, iar un alt procent de 10% de extinderea lecțiilor de prim ajutor în cadrul școlilor.  Deoarece este foarte important ca populația să aibă, încă de la cele mai mici vârste posibile, noțiuni de prim-ajutor, ne dorim să implementăm, în viitorul apropiat, şi un program de educație în şcolile din România.

Prin intermediul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro orice persoană poate adresa întrebări online medicilor SMURD şi primi răspunsuri în 24 de ore. Nu în ultimul rând, programul şi informațiile despre acesta sunt disponibile și pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, și pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.

Declarații de presă

Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundației pentru SMURD

„Susținerea proiectului “Lecția de prim-ajutor” se înscrie într-o serie mai largă de acțiuni promovate de SMURD şi Fundația pentru SMURD care au în vedere educarea populației. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puține ori, vieți.  Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de prețios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu strictețe, astfel încât acțiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situația. O singură acțiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situație critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecția de prim-ajutor” conține un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potențial salvator”.

Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viață:

“Numărul foarte mare de oameni interesați de <<Lectia de prim ajutor>> ne confirmă o dată în plus nevoia unor astfel de inițiative de educare pentru salvarea de vieți în randul publicului larg. Prin participarea ING Asigurari de Viata în acest program, alături de parteneri valoroși precum SMURD și ProTV, ne-am dorit să le oferim oamenilor informațiile de care au nevoie în situații de urgență medicală, dar mai ales să tragem un semnal de alarmă privind nevoia ca fiecare dintre noi să deținem un bagaj minim de cunoștințe pentru a salva, la nevoie, o viață. Lecția de prim ajutor este un proiect care răspunde fidel valorilor privind educația şi prevenția în care credem la ING Asigurări de Viață și, tocmai de aceea, vom continua și în 2012 să îl susținem și dezvoltăm.”

Dragoş Bucurenci, fondator Asociația MaiMultVerde

“Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul național de medicină de urgență, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toții să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”

Partenerii programului

ING Asigurări de Viață

ING Asigurări de Viață este prima companie internațională de asigurări de viață care a intrat pe piața din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieței de asigurări de viață, cu o cotă de piață de 32,6% la sfârsitul anului 2010. Inițiata în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viață urmăreşte ca direcții prioritare educația financiară, protecția mediului şi accesul la educație pentru copiii talentați sau defavorizați, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viață”.

Pe parcursul anului 2011 ING Asigurări de Viațăa dezvoltat noua proiecte de amploare si o serie de proiecte adiacente, printr-o investitie totala de 1,24 milioane RON, aferenta programelor derulate. Prin programele destinate salvării de vieți (care au cumulat anul trecut 41% din investitia totala in responsabilitate sociala a companiei), ING se implică în cauze şi acțiuni care oferă instrumente pentru prevenție şi educație, dar şi diagnostic şi tratament – aşa cum au fost, în 2011, programul pentru punerea în funcțiune a Secției de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, initiațiva “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni şi, nu în ultimul rând, inițiativa de sprijinire a SMURD pentru achiziționarea primului avion sanitar.

SMURD

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționează şi în alte țări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistențe medicale de urgență calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgență. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță. După 21 de ani de existență, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieții cetățeanului român. Serviciul activează în aproape toate județele țării, având în dotare logistică de ultimă generație şi fiind deservit de paramedici, asistenți şi medici pregătiți pentru a interveni în orice situație în vederea salvării vieților celor aflați în situații critice sau dificile din punct de vedere medical.