03/13/12

“Lectia de prim ajutor” a ajuns la 1,5 milioane de romani si se extinde cu soluții pentru urgente frecvente iarna

Sorry, this entry is only available in Română.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cei doi parteneri ai programului „Lecția de prim ajutor”, ING Asigurări de Viață şi SMURD, au pregătit secțiunea specială www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna pentru a oferi sfaturi şi rezolvări ale situațiilor de urgente medicale care pot apărea în această perioadă.

Lecția de prim ajutor” este un program de prevenție şi educație pentru salvarea de vieți care cuprinde emisiunea Lecția de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 şi site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. De la lansarea programului, peste 1,5 milioane de români au beneficiat de cele două instrumente oferite de ING Asigurări de Viață în parteneriat cu SMURD pentru a afla cum trebuie să procedeze corect în situații care necesită primul ajutor.

În cadrul secțiunii www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna sunt prezentate situații frecvente în această perioadă – arsuri cauzate de petarde, fracturi, degerături, hipotermie, consum excesiv de alimente şi alcool – precum şi soluțiile acestora, sub forma unui ghid care include sfaturi ale medicilor SMURD.

Conform statisticilor SMURD, în luna decembrie se poate observa o creştere de aproximativ 20% a numărului cazurilor de urgență înregistrate, generată strict de cazuistica specifică acestei perioade.  În luna decembrie 2010 s-au înregistrat 13.009 cazuri de urgență asistate de SMURD, comparativ cu luna septembrie 2010, de exemplu, cu 11.621 cazuri de urgență.

SMURD funcționează la capacitate maximă de sărbători, deoarece, în această perioadă, numărul cazurilor care apelează la serviciile de urgență şi la unitățile de primiri urgențe este mult mai mare. Este, deci, necesară o atenție deosebită pentru organizarea serviciului de acordare a asistenței medicale de urgență, pentru evitarea eventualelor disfuncționalități.

Cele mai dese cazuri întâlnite în această perioadă sunt corelate cu anotimpul – vreme rece, zăpadă, gheață – sau sunt asociate consumului necontrolat de alimente. Apar, astfel, mult mai multe cazuri de luxații, entorse sau fracturi cauzate de alunecarea pe gheață. ”Exodul” populației urbane către zonele de agrement pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă provoacă, de asemenea, mai multe accidente rutiere uşoare decât de obicei. Şi nu în ultimul rând, foarte multe cazuri apar în urma consumului exagerat şi necontrolat de alimente specifice acestei perioade. Toate acestea ridică în mod considerabil numărul apelurilor la care trebuie să răspundă SMURD.

Emisiunea „Lecția de prim ajutor” este produsă şi difuzată de postul Pro TV şi prezentată de Dana Rogoz (Pro TV) şi Dragoş Bucurenci (fondator Asociația MaiMultVerde) în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.30. Timp de 12 ediții, cei doi prezentatori, împreună cu medicul SMURD Simona Bratu, inițiază telespectatorii în secretele acordării primului ajutor. În fiecare ediție este prezentată o situație de urgență diferită, iar cei trei demonstrează practic soluția acestei probleme. Peste 1,5 milioane de români au urmărit cele şase „Lecții de prim ajutor” difuzate până acum la Pro TV. Următoarele şase ediții vor fi difuzate începând cu 14 ianuarie 2012.

Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 6500 vizite din 9 noiembrie pana in prezent, in cele sase saptamani de campanie, din care 5.000 de vizitatori unici.

Peste 25.000 pagini au fost vizionate, iar timpul mediu petrecut pe site este de 4 minute.  Site-ul oferă soluții la situațiile de urgență cele mai frecvente, soluții care pot fi puse în practică în siguranță de către persoane fără o pregătire medicală. Aici sunt disponibile informații despre cum recunoaştem o urgență medicală, cum putem oferi primul ajutor în cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicații, fracturi, cum să efectuăm corect manevra Heimlich, dar şi informatii despre prevenție şi procedura de semnalare a unei situații de urgență la 112.

Informațiile sunt însoțite de ilustrații grafice explicative sau de filme. De asemenea, site-ul oferă şi posibilitatea de a pune întrebări online şi a primi răspunsuri de la medicii SMURD în 24 de ore. Pe Facebook programul şi informațiile despre acesta sunt disponibile la https://www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la http://twitter.com/#!/primajutor.

Pentru mai multe informații

Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurări de Viață,  tel. 0733 057 890

Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociația MaiMultVerde,

email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0757 124 124

Declarații de presă

Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundației pentru SMURD

„Susținerea proiectului “Lecția de prim-ajutor” se înscrie într-o serie mai largă de acțiuni promovate de SMURD şi Fundația pentru SMURD care au în vedere educarea populației. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puține ori, vieți.  Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de prețios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu strictețe, astfel încât acțiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situația. O singură acțiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situație critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecția de prim-ajutor” conține un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potențial salvator”.

Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viață:

“Lecția de prim ajutor este un proiect care ne-a impresionat din prima clipă, răspunzând fidel valorilor privind educația şi prevenția în care credem la ING Asigurări de Viață, dar şi prin puterea pe care o are de a salva vieți. Esența activității noastre este aceea de a oferi oamenilor soluții pentru a-şi proteja şi îmbunătăți viitorul financiar, iar participarea într-o inițiativă de o asemenea forță, alături de parteneri valoroşi precum SMURD şi Pro TV, este o declinare firească a rolului pe care ni-l asumăm. Credem cu tărie că, prin contribuția fiecăruia dintre noi, putem găsi răspunsuri la probleme acute ale societății româneşti şi, tocmai de aceea, la ING ne implicăm ori de câte ori avem ocazia în astfel de cauze cu impact pozitiv şi durabil”

Dragoş Bucurenci, fondator Asociația MaiMultVerde

“Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul național de medicină de urgență, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toții să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”

Partenerii programului

ING Asigurări de Viață

ING Asigurări de Viață este prima companie internațională de asigurări de viață care a intrat pe piața din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieței de asigurări de viață, cu o cotă de piață de 32,6% la sfârsitul anului 2010. Inițiata în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viață urmăreşte ca direcții prioritare educația financiară, protecția mediului şi accesul la educație pentru copiii talentați sau defavorizați, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viață”.

Printre acțiunile derulate şi sustinute în 2011 de ING Asigurări de Viață se înscriu programele din domeniul educației şi din domeniul protecției mediului. Prin programele destinate salvării de vieți, ING se implică în cauze şi acțiuni care oferă instrumente pentru prevenție şi educație, dar şi diagnostic şi tratament – aşa cum au fost, în 2011, programul pentru punerea în funcțiune a Secției de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, initiațiva “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni şi, nu în ultimul rând, inițiativa de sprijinire a SMURD pentru achiziționarea primului avion sanitar.

SMURD

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționează şi în alte țări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistențe medicale de urgență calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgență. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță. După 21 de ani de existență, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieții cetățeanului român. Serviciul activează în aproape toate județele țării, având în dotare logistică de ultimă generație şi fiind deservit de paramedici, asistenți şi medici pregătiți pentru a interveni în orice situație în vederea salvării vieților celor aflați în situații critice sau dificile din punct de vedere medical.