20/11/10

(2010) Consolidarea activitatii de formare prin achizitionarea unui mijloc de transport a personalului echipelor de prim ajutor si descarcerare din cadrul ISU Bihor

Descrierea proiectului: Achizitionarea unui mijloc de transport care sa permita deplasarea concomitenta a numar mai mare de cursanti in cadrul activitatii de formare profesionala a personalului SMURD

Solicitant: ISU „Crisana” al judetului Bihor

In cursul lunii februarie 2010, in localitatea Santion, comuna Bors a fost creat Centrul pentru Instruirea si Dezvoltarea Aptitudinilor pentru Salvatori (CIDAS). Acest centru a fost realizat in cadrul unui proiect finantat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin fonduri PHARE CBC. Managementul de proiect a fost efectuat prin intermediul Asociatiei SARTISS in parteneriat cu Fundatia Pentru SMURD care a asigurat contravaloarea cofinantarii (32000 EUR).

In cadrul acestui centru se desfasoara un numar important de activitati legate de formarea profesionala a personalului SMURD, cele mai semnificative (si cu participare nationala) fiind Cursurile de formare a personalului echipajelor de prim-ajutor calificat si descarcerare sau cursurile si activitatile practice din cadrul Programului de atestare in medicina de urgenta prespitaliceasca. Centrul este situat la aproximativ 15 km de centrul municipiului Oradea in imediata vecinatate a drumului european E60.

Totodata, centrul mai include alte cateva locatii destinate activitatii de instruire, locatii care sunt situate uneori la distante de 15-20 km una de cealalta: Complex de sali de curs si pentru activitati practice pus la dispozitie de catre Universitatea Oradea, Poligon de antrenament (structura modulara configurabila pentru simulari in localitatea Baile 1 Mai), sala de curs a Unitatii de Primiri Urgente SMURD (UPU-SMURD) in cladirea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradeea. Acest fapt determina disfunctionalitati tot mai mari in programul de instruire pe masura ce numarul activitatilor educationale creste (marea majoritate a cursantilor nu detine autoturisme cu care sa efectueze deplasarea la Centru)  .

In consecinta achizitionarea unui mijloc de transport care sa permita deplasarea concomitenta a numar mai mare de cursanti ar fi permis o eficientizare a procesului educational, limitarea timpului alocat deplasarilor precum si realizarea deplasarilor in conditii de siguranta. Nu in ultimul rand, achizitionarea unui astfel de mijloc de transport poate fi extrem de utila oricarui serviciu de urgenta in situatiile care impun transportul concomitent al unui numar mare de salvatori (accidente colective, calamitati etc.). Disponibilitatea acestui vehicul fiind utila, in aceste conditii atat pentru UPU-SMURD dar si pentru ISU Crisana la judetului Bihor.

Obiectiv general: Cresterea mobilitatii cursantilor care participa la activitatile cu caracter instructiv-educativ din cadrul Centrului de formare si limitarea timpului necesar deplasarii acestora de la aproximativ 30 de minute pentru un drum (prezent) la aproximativ 10 minute (estimat).

Obiective specifice:
1. cresterea intervalului de timp alocat procesului de formare profesionala prin scaderea celui destinat deplasarii
2. cresterea numarului de locatii care poate fi atins de catre un grup de cursanti in cursul unui proces educativ (in conditiile in care Centrul de Formare include mai multe locatii situate la distante de 15-20 km). Numarul mare de activitati instructiv educative pe care structurile din cadrul Centrului de Formare il pun la dispozitia cursantilor genereaza necesitatea deplasarii dintr-o locatie intr-alta. Amplasarea acestor locatii necesita alocarea unui interval de timp care limiteaza considerabil timpul alocat activitatii educative.
3. cresterea sigurantei cursantilor in timpul deplasarii.
4. deplasarea concomitenta a intregului grup de cursanti permite organizarea mai judicioasa a programelor de instruire
5. deplasarea unui numar mare de salvatori in situatii specifice care impun deplasarea concomitenta a acestora, rezultand cresterea eficientei reactiei la situatii complexe de urgenta, atat pentru UPU-SMURD cat si pentru ISU Crisana.

BUGET PROIECT: 26.040 EUR