26/03/12

Peste 3.000 de romani au participat la cursurile de prim ajutor in campania „O viata poate depinde de tine!”

  • In perioada octombrie 2011 – martie 2012, 3.200 de persoane au participat la cursurile de prim ajutor organizate in 8 orase din Romania

  • Cursurile de prim ajutor sunt oferite gratuit in cadrul campaniei „O viata poate depinde de tine!”, lansata de Asociatia React si Vodafone Romania. Pe www.salvez.ro, oricine se poate inscrie la cursurile de prim ajutor

  • Campania „O viata poate depinde tine!” isi propune sa responsabilizeze publicul larg privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta si sa atraga atentia asupra efectelor negative ale folosirii abuzive a numarului de urgenta 112

Bucuresti, 12 martie 2012 – Peste 3.000 de persoane au participat la cursurile de prim ajutor organizate de catre Asociatia React si Vodafone Romania in cadrul campaniei „O viata poate depinde de tine!”, in primele 6 luni de la lansare.

Pana in prezent au fost organizate 138 cursuri pentru publicul larg, elevi, studenti, profesori, angajati ai unor institutii, organizatii neguvernamentale si ai unor companii din domeniul telecomunicatii, cosmetica, bricolaj sau constructii. Cursurile de prim ajutor au avut loc in orasele Bucuresti, Cluj, Craiova, Piatra Neamt, Sibiu, Ploiesti, Targoviste si Pucioasa. Cursurile sunt gratuite si sunt sustinute de catre personal specializat din cadrul SMURD.

„In primele doua saptamani de la lansarea proiectului, s-au inscris peste 300 persoane la cursurile de prim ajutor. Ne bucuram ca, sase luni mai tarziu am reusit sa oferim gratuit aceste cursuri unui numar de zece ori mai mare de oameni. Stim acum ca exista cel putin 3.000 de oameni care inteleg ca, diferenta dintre viata si moarte poate insemna un minut, in care deschizi caile aeriene printr-o manevra de prim ajutor. Si cel mai important, stiu cum sa faca acest lucru”, a declarat dr. Anca Stefan, Presedinte Asociatia React.

„Prin platforma Parteneriat pentru Viata, Vodafone Romania sustine mai multe programe pentru salvarea de vieti omenesti, printre care se numara solutia de telemedicina dezvoltata pentru SMURD, parteneriatul cu Salvamont, precum si campania O viata poate depinde de tine!, Aceasta campanie, lansata in toamna anului trecut, a reusit nu numai sa atraga atentia asupra importantei acordarii corecte a primului ajutor, ci si sa convinga 3200 de persoane sa urmeze cursurile special organizate. Persoanele care doresc sa se inscrie la aceste cursuri pot sa o faca si de acum inainte, pe www.salvez.ro”, Florina Tanase, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.

In cadrul cursurilor, participantii invata manevre de prim-ajutor in situatii de stop cardio-respirator, de obstructie a cailor respiratorii, de fracturi, hemoragii, lesin, degeraturi, insolatie, arsuri si electrocutare si ceea ce este cel mai important, toti participantii exerseaza manevrele predate.

Tot pe www.salvez.ro se pot inscrie si companiile, institutiile si ONG-urile care doresc sa ofere angajatilor cursuri gratuite de prim ajutor. Echipa mobila „O viata poate depinde de tine!” se va deplasa la sediul lor, pentru a oferi gratuit cursuri de prim ajutor beneficiarilor organizatiilor non profit si angajatilor.

In primele sase luni de la lansare, site-ul  proiectului a inregistrat peste 90.000 de vizitatori unici, cu un timp mediu petrecut pe site de 2,5 minute. Cele mai vizionate manevre de prim ajutor au fost stopul cardio-respirator, ingrijirea plagilor in caz de rani usoare si hemoragia, acestea fiind vazute de 27.300 de utilizatori.

Campania „O viata poate depinde de tine!” promoveaza importanta masurilor de prim ajutor atat in ceea ce priveste accesul rapid la asistenta de specialitate, prin apelarea numarului de urgenta 112, cat si in ceea ce priveste corectitudinea realizarii manevrelor de prim ajutor pana la sosirea ambulantei.

Mesajele campaniei de informare din cadrul proiectului au ajuns la 3,8 milioane de persoane, prin spoturile video si audio difuzate in regim de anunt de utilitate publica, in perioada octombrie – decembrie 2011, pe principalele canale TV si radio, precum si in mediul online.

Campania „O viata poate depinde de tine!” este organizata de catre Asociatia React si Vodafone Romania in parteneriat cu SMURD, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Sanatatii.

Vodafone Romania, divizie a Vodafone Group Plc, avea 8,327,280 clienti inregistrati la 31 decembrie 2011. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, cu 398 milioane de clienti in intreaga lume, inregistrati la 31 decembrie 2011. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 40 de retele partenere in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.vodafone.com.

Asociatia REACT este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta – nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.