16/07/11

Fundația pentru SMURD va participa la ONGFest 2011

În perioada 9 septembrie – 16 octombrie 2011 Fundația pentru SMURD va participa la ONGFest – Festivalul Național al Organizațiilor neguvernamentale.

Particularitatea din acest an a ONGFEst este aria geografică pe care această manifestare, singura de gen din România, o va acoperi. Începând cu 9 septembrie ONGFest va “lua la pas” țara, într-un maraton de evenimente dedicate activităților organizațiilor neguvernamentale:

  • București: 9 – 11 septembrie
  • Iași, Bacău: 17 – 18 septembrie
  • Miercurea Ciuc, Sibiu, Craiova: 24 – 25 septembrie
  • Cluj – Napoca, Oradea: 1 – 2 octombrie
  • Timișoara: 8 – 9 octombrie
  • Constanța: 15 – 16 octombrie

Fundația pentru SMURD va participa la evenimentele organizate la București. Iași și Cluj Napoca.

Astfel, în fiecare dintre aceste locații, vom organiza dezbaterea “Campania anuală de redirecționare a 2% din impozitul pe venit – exprimă-ți dreptul la opțiune

Încercăm astfel să explicăm de ce sunt importante campaniile de redirecționare și care sunt avantajele pe care fiecare dintre noi le poate avea exercitându-și acest drept.

În fiecare an statul român oferă cetățenilor săi contribuabili posibilitatea de a redirecționa 2% din impozitul pe venit către o organizație non-profit.  Exercitându-ți acest drept mandatezi statul să redirecționeze cei 2%, din impozitul deja plătit, către o instituție non-profit despre care consideri că îți reprezintă cel mai bine interesele și dorințele. Prin simpla completare a formularului 230 și depunerea lui la Administrația Financiară de care aparții alegi, practic, zona de interes sau proiectul în care vrei să fie investite cele două procente. Nu trebuie să scoți nici un ban din buzunar, cei 2% fiind redirecționați dintr-o sumă pe care statul deja ți-a oprit-o – impozitul pe venit. Alege să redirecționezi anual 2% din impozitul pe venit! Alege ca printr-un gest simplu să participi la proiecte mari.

Festivalul Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România – ONGFest – este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participarii publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg.

Organizat anual, ONGFest își propune să contribuie la sporirea numărului de cetățeni implicați activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ și la creșterea implicării asociațiilor și fundațiilor din România în societate.

Obiectivele ONGFest sunt:

  • să stabilească un model de interacțiune directă între ONG-uri și cetățeni, care să devină o tradiție a societății civile;
  • să promoveze ONG-urile mici și medii, mai puțin vizibile, dar care au o contribuție majoră în comunitate;
  • sa stimuleze dezbaterile publice între ONG-uri, instituții publice, companii, mass-media și cetățeni, reunind actorii societății civile.

Publicul nu este familiar cu activitățile desfășurate de ONG-uri și de aceea, majoritatea cetățenilor nu este implicată în activități de voluntariat și nu redirecționează 2% din impozitul lor către organizații.

În cadrul Caravanei ONGfest 2011 – Târgul economiei sociale, ce va avea loc în 10 orașe din România, evenimentele vor fi bazate pe tema economiei sociale ce include organizații active în anumite domenii cum ar fi protecția socială, serviciile sociale, sănătatea, băncile, asigurările, producția agricolă, serviciile de proximitate, educație și formare, cultură, sport și activități recreative, organizate sub diferite forme, cum ar fi: cooperativele, organizațiile de într-ajutorare, asociațiile și fundațiile etc (conform definițiilor acceptate la nivel european).

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) susține dezvoltarea economiei sociale în România și a entităților care contribuie la dezvoltarea coeziunii și a solidarității în societate.