Comunicat privind inaugurarea bazei aeromedicale SMURD Constanta
Constanța, 17 octombrie 2016: Inaugurarea Bazei Aeromedicale SMURD Constanţa, proiect destinat activităţii de salvare, realizate cu elicopter SMURD Constanţa, proiectat să funcționeze în cele mai bune condiții, pe termen lung, care devine parte integrantă a infrastructurii de intervenție de urgență din Regiunea de Sud-Est a României.
În cadrul acestui proiect realizat de Fundatia pentru SMURD în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Constanța şi Inspectoratul General de Aviaţie, a fost realizată construcția unei baze pentru elicopterul SMURD Constanţa, necesară pentru a asigura funcţionalitatea unei activităţi zilnice neîntrerupte a echipajului aero-medical SMURD aflat în alertă.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia pentru SMURD, în urma unui sprijin financiar primit din partea companiilor OMV Petrom şi ExxonMobil România, în valoare de 3,48 mil lei (participare câte 50% din partea OMV Petrom şi ExxonMobil România). Bugetul proiectului, în valoare totală de 4,3 mil lei, a fost completat din fondurile strânse în campania 2% de Fundaţia pentru SMURD iar cu sprijinul primit din partea RAJA SA Constanţa, au fost realizate lucrările de racordare la reţeaua de apă şi canalizare.
Construcția va fi alcătuită dintr-o platformă de aterizare și un hangar destinate elicopterului SMURD Constanța și unei echipe de minim 6 persoane (piloţi, tehnicieni de aviatie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori şi echipaj medical). Din această nouă locație, elicopterul SMURD şi echipajul aero-medical aflat în alerta, va fi pregătit să plece la solicitări, 24 de ore din 24.
Mai mult decât atât baza aero-medicala asigură intervenția de prim-ajutor și de transfer de urgență către alte centre specializate din regiunea Constanța și de Sud-Est, contribuind astfel la dezvoltarea în România a unui sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă eficient la standarde europene şi internaţionale.
Terenul din zona Viile Noi, pe care a fost construit heliportul, a fost pus la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică Constanţa și este destinat amplasării viitorului Spital Regional de Urgenţă Constanţa. Baza aero-medicală va rămâne în administrarea Ministerului Sănătăţii, având, conform legii, ca operator medical desemnat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care va suporta cheltuielile de funcţionare, respectiv, conform legii, operator aerian desemnat – Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea specială de aviaţie, Inspectoratul General de Aviaţie.
Beneficiarii acestei inițiative sunt pacienţi în stări critice, accidentaţi grav, din zona judeţului Constanţa, Regiunea Sud-Est, care beneficiază de intervenţia echipajelor de prim ajutor, terapie intensivă şi salvare aeriană și au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă corespunzătoare şi uneori, transferul de urgenţă către alte centre medicale specializate.
Obiectivele acestui proiect sunt:
- Creșterea capacităţii şi eficienţei echipajelor de salvare aeriană SMURD Constanţa în intervenţiile aero-medicale de urgenţă;
- Îmbunătăţirea activităţii de operare aeromedicală a SMURD Constanţa în Regiunea Sud-Est.
- Îmbunătăţirea activităţii de intervenţie, la nivel general, a serviciului SMURD în situaţii de urgenţă şi a numărului şi eficienţei misiunilor de salvare SMURD efectuate pe teritoriul României.
De asemenea, prin aceasta initiativă se va realiza un progres din punct de vedere al creşterii eficienţei activităţii de intervenţie SMURD în Regiunea Sud-Est, prin sprijinirea desfăşurării în mai bune condiţii a misiunilor efectuate de echipajele de prim ajutor, terapie intensivă şi salvare aeriană SMURD.
Este vorba despre o lucrare complexă care a presupus tehnologie moderna. Pista este realizată dintr-un beton special, tip BCR5. Întrunește toate condițiile de securitate – sistem de hidranți exteriori, interiori, sistem de sprinklere de stingere a focului, cu senzori de fum, cu trape de fum acționate electric și acționate pe gaz.
Suprafața incinta amenajată, împrejmuita cu gard şi poarta de supraveghere acces control este de 20.000 m2 din care:
- 3000 m2 platforma din beton pentru aterizare / parcare elicopter;
- 400 m2 hangar pentru garare şi mentenanţă elicopter SMURD, dotat cu facilităţi specifice pentru personalul operativ ce-şi va desfăşura activitatea în cadrul noului heliport;
- 100 m2 gospodărie de apa;
- 500 m2 amenajări peisagistice, spaţii verzi, sisteme de balizaj specific operatorilor Autorităţii Civile Aeronautice din Romania.
Elicopterul SMURD, atât de util în salvarea de urgenţă a vieţilor omeneşti, trebuie să fie adăpostit pe timpul iernii, la o temperatură constantă. În acest sens a fost construit alături de pista de decolare şi un hangar.
Utilitatea elicopterelor SMURD a fost confirmată prin nenumăratele misiuni la nivel naţional. Regiunea de Sud Est este acoperită foarte bine prin punctele unde există aceste elicoptere, respectiv la Bucureşti, Constanţa şi Galaţi, iar cel din urmă mai acoperă judeţele Vaslui, Vrancea şi Botoşani. (Concret, dacă există misiuni primare, constând în urgenţe de gradul I, printr-un dispecerat foarte bine pus la punct, va ajunge la locul accidentului echipajul care este cel mai aproape. De exemplu, dacă echipajul din Constanţa este deja în misiune, iar timpul de a ajunge la locul urgenţei este destul de mare, pleacă echipajul din punctul cel mai apropiat pentru a ajunge în timp util, fie că este cel din Bucureşti sau din Galaţi).
Misiunile primare sunt dispecerate de obicei prin serviciul de urgenţă 112, iar cele secundare sunt administrate de la Bucureşti pentru toată zona de Sud Est. Misiunile secundare sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece cu ajutorul lor se realizează transferul bolnavilor critici de la spitalele mici la cele mai mari, de referinţă. Există situaţii când intervenţia elicopterului este obligatorie. Cazurile sunt foarte grave, viaţa pacienţilor este pusă în pericol şi fiecare minut contează. De asemenea, lucrurile au evoluat în ceea ce priveşte calitatea actului medical acordat imediat, la faţa locului, înainte ca bolnavul să fie transportat la spital.
Aparatele de zbor sunt manevrate în aer de piloţi militari cu experienţă, din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie şi sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie, cu ajutorul căreia se pot face primele operaţiuni de salvare efectivă a vieţii. De aceea, atât elicopterul, cât şi aparatura de la bord trebuie ţinute în condiţii speciale, în special pe timpul iernii, deoarece diferenţele de temperatură şi intemperiile pot afecta calitatea zborului.
În concluzie prin acest proiect contribuim la dezvoltarea în România a unui sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă eficient la standarde europene şi internaţionale.
„Suntem încântați că putem sprijni Fundația pentru SMURD și misiunea lor de a îmbunătăți sistemul medical de urgență în regiune. Implicarea noastră în realizarea acestui proiect este în totală concordanță cu politica companiei ExxonMobil de a se concentra cu prioritate pe siguranța și excelența operațională și confirmă angajamentul pe termen lung al companiei noastre pentru un comportament social responsabil și de sprijin pentru comunitățile în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat John Knapp, director general al ExxonMobil Exploration and Production România Limited.
“Considerăm că este important să contribuim la întărirea capacității României de a fi pregătită în situații de urgență. De aceea, continuăm parteneriatul strategic pe care OMV Petrom îl are deja cu autoritățile române prin care am dotat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cu echipament specific de intervenție și am extins rețeaua de telemedicină de urgență pentru 9,5 milioane de români. Prin construcția bazei aeromedicale la Constanța consolidăm un climat de siguranță pentru regiunea de Sud-Est a României”, a declarat Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate OMV Petrom.
„Proiectul de construcție a platformei de aterizare a elicopterului SMURD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, este o inițiativă importantă pentru dezvoltarea activității aeromedicale în județul Constanța și Regiunea de Sud-est a României. Această oportunitate va susține și ne va permite îndeplinirea în cele mai bune condiții a misiunilor desfășurate de echipajele SMURD Constanța și va sprijini, în final, sistemul integrat de asistență medicală de urgență. Pe aceasta cale, adresez sincere mulțumiri partenerilor nostri, companiile ExxonMobil, OMV Petrom şi Raja Constanţa, care s-au alăturat acestui demers ambițios”, a declarat Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD.
„Construcţia bazei aeromedicale destinate elicopterului SMURD este proiect foarte important pentru sistemul de asistență medicala de urgenţă din România, pentru Regiunea de Sud-Est a ţării şi, în special pentru comunitatea locală din Constanţa. Suntem alături de salvatorii SMURD Constanţa, ce îşi dedică zi de zi viaţa unei misiuni umanitare nobile, menite în final să contribuie la îmbunătăţirea calitatii vietii locuitorilor din orasul Constanta.”, a declarat Dl. Director general Felix Stroe, RAJA SA Constanta.
Despre ExxonMobil:
ExxonMobil, cea mai mare companie privată de petrol și gaze naturale din lume, folosește tehnologie modernă și inovație pentru a sprijini cererea tot mai mare de energie la nivel global. ExxonMobil deține un portofoliu de top de resurse în industrie, este cea mai mare companie de rafinare și vânzare pentru produse petroliere iar compania sa de chimicale este una dintre cele mai mari din lume. ExxonMobil a revenit în România în anul 2008 iar filiala locală de explorare, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, a fost deschisă în România în 2011. Pentru mai multe informații vizitați www.exxonmobil.com.
Despre OMV Petrom:
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrala electrica de înalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. Până în prezent, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. „Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate.
Despre RAJA Constanţa
“Cel mai preţios capital al judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Brașov și Prahova, societatea RAJA S.A. aduce picături de viaţă în casele oamenilor. Suntem şi vom fi mereu în slujba oamenilor, asigurându-le în permanenţă un serviciu vital, fără de care nu se poate trăi. Încă de la înfiinţare, activitatea noastră s-a dorit a fi un plus la calitatea vieţii şi o verigă esenţială în existenţa ei. Mai presus de toate, pentru continuitate, viaţa are nevoie de apă; ca atare, serviciile noastre au avut şi au ca ţel îmbunătăţirea calităţii apei şi implicit a vieţii.” Felix Stroe. Director General S.C. RAJA S.A. Constanţa
Despre Fundația pentru SMURD:
Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, ce susţine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare şi Descarcerare şi dezvoltarea asistenţei medicale de urgenţă.
Misiunea Fundaţiei pentru SMURD este să îmbunătăţească, calitatea vieţii persoanelor care locuiesc şi muncesc în România, prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical şi tehnic de urgenţă şi prim ajutor.
Fundația pentru SMURD funcționează în mod independent, fără să obțina profit, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic prin intermediul unor parteneriate durabile între instituțiile abilitate, cum ar fi, dar fără a se limita la, Ministerul Administrației și Internelor, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație, Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale și alte companii și organisme responsabile și dornice să se implice în acest sens.
În vederea atingerii scopurilor care au stat la baza înființării sale, Fundatia pentru SMURD a derulat și derulează diferite proiecte, finanțate exclusiv din fonduri provenite din campaniile anuale ”2% pentru SMURD” și din donații și sponsorizări ale unor companii care își desfășoară activitatea în România. Proiectele Fundației pentru SMURD de la începutul campaniei 2%, în 2006/2007, destinate integral dezvoltării acestui sistem, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație depășesc suma de 20.000.000 RON. Informații detaliate legate de activitatea Fundaţiei, se regăsesc pe pagina de internet www.fundatiapentrusmurd.ro.