12/14/11

Rompetrol – 10.000 USD pentru dotarea echipajelor ISU- SMURD Bihor

Grupul Rompetrol, prin programul de responsabilitate socială – Împreună pentru fiecare, a susținut cu 10.000 USD dotarea echipajelor ISU/SMURD Bihor cu un sistem informatic de asistare decizională unic în România, ce va fi folosit în timpul misiunilor de urgență.

„Acest proiect vine ca o reconfirmare a angajamentului nostru față de susținerea unui domeniu vital cum este sănătatea. Prin acest demers, dar si şi prin parteneriatul anual cu SMURD de donație de carburant Jet A1 pentru operarea elicopterelor ce intervin în situații de urgență, ne dorim să contribuim la facilitarea acțiunilor medicale şi salvarea de vieți omeneşti” declară Alexey Golovin, Director Comunicare şi Marketing al Grupului Rompetrol.

Proiectul propus de Asociația Sartiss şi derulat în perioada 30 August – 10 Decembrie 2011 a avut ca obiectiv dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizionala (Crash Recovery System) format dintr-un program care conține toate modelele şi structurile vehicolelor existente în uzul civil (20.000 de modele) şi calculatoare portabile. Acest soft va permite identificarea rapidă de către echipa de descarcerare a acelor elemente de structură care pot pune în pericol viața victimelor sau a salvatorilor, înlaturarea lor şi extragerea persoanelor blocate în caroseria avariată, facilitând totodată intervenția rapidă a echipei medicale.

În derularea proiectului au fost implicați 10 voluntari care au desfăsurat 11 sesiuni de instruire în utilizarea sistemelor informatice mobile pentru 132 de persoane, membri ai echipajelor de descarcerare, ai echipelor de prim ajutor şi personalului din dispeceratul ISU Bihor. De asemenea, beneficiile acestui program au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale de Medicină de Urgență şi Salvări în Situații Speciale.

“În condițiile în care evoluția tehnologică din industria constructoare de autovehicule introduce noi şi noi elemente de siguranță pentru protecția pasagerilor, sarcina echipelor de descarcerare devine dificilă pentru că aceste elemente se transformă în adevarate capcane tehnologice, nu o dată mortale, după ce vehiculul a fost implicat într-o coliziune. Sistemul de asistare decizională permite evitarea acestor capcane tehnologice şi creşterea siguranței intervențiilor, scăderea duratei procedurii de descarcerare şi bineînțeles, reducerea mortalității”,  declară dr. Hadrian Borcea, preşedinte SARTISS şi coordonator SMURD Bihor.

Cele 10 echipajele de descarcerare din cadrul SMURD Bihor deservesc unele din cele mai aglomerate rute de tranzit şi turistice din România care străbat județul Bihor: DN1, DN 79, DN76, înregistrând în 2011 aproximativ 5500 de intervenții de prim ajutor (peste 250 de descarcerare). Acest serviciu face parte din structurile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crişana”.

Despre “Împreună pentru fiecare”:

Programul de responsabilitate socială început în 2009 este destinat dezvoltării şi implicării comunităților locale prin  inițierea, susținerea şi derularea de proiecte din domeniul sănătății şi al protecției mediului. De la debutul “Împreună pentru fiecare”, Grupul Rompetrol a sprijinit comunitățile locale din toate județele țării pentru realizarea a 55 de proiecte care au ajutat la îmbunătățirea vieții oamenilor.

Despre Asociația SARTISS:

Asociatia SARTISS, fondată în 2006 de către reprezentanți ai principalelor servicii de urgență din județul Bihor, şi-a definit ca obiectiv principal susținerea activității serviciilor de urgență. ISU Bihor, SMURD Bihor şi Serviciul Public Salvamont –Salvaspeo Bihor au fost până în prezent principalii beneficiari ai proiectelor Asociației (cel mai important – realizarea Centrului pentru Instruirea şi Dezvoltarea Abilităților pentru Salvatori, print-un program PHARE).