09/24/12

Noua Unitate de Primire Urgente Targu Mures – detalii investitie

In ceea ce priveste fondurile publice destinate modernizarii Unitatii de Primiri Urgente(UPU), achizitia de echipamente medicale, cat si partea de constructii civile si curenti slabi a fost realizata in cadrul Programului Reforma sectorului sanitar – Faza a II-a (APL2), Componenta 2 – Servicii medicale de urgenta.

Obiectivele sub-componentei 2.1, in cadrul careia s-a realizat imbunatatirea Unitatilor de Primiri Urgente, sunt cresterea calitatii ingrijirilor medicale, rezultand astfel cresterea ratelor de supravietuire ale pacientilor care ajung in UPU. Bugetul privind costurile echipamentelor medicale este de 1.773.597,42 Euro (este pretul total cu TVA). In ceea ce priveste partea de constructii si curenti slabi, valoarea totala a investitei este de aprox. 6 milioane LEI cu TVA. Din care: valoarea lucrarilor de constructii + montaj este de aprox. 3.8 milioane lei iar valoarea echipamentelor independente si a dotarilor este de 2.2 milioane lei.

Finantarea acestor investitii s-a realizat intr-o proportie de 74% din fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala) si 26% din fonduri guvernamentale. Fondurile de la Banca Mondiala reprezinta un imprumut rambursabil. La investitiile de mai sus se adauga contributia sponsorilor in valoare de aprox. 100.000 EUR. Cea mai mare contributie a fost din partea E.ON Romania care a donat 75.000 EUR destinati achizitiei de mobilier, din inox, cu specific medical (carucioare speciale pentru materiale sanitare, rafturi de depozitare, mobilier medical si de birouri etc.), Azo Mures a sponsorizat cu aprox. 15.000 EUR achizitia de statii de diagnostic pacient.

In afara de cele de mai sus, Fundatia pentru SMURD a asigurat completarea dotarilor pentru asigurarea unei functionarii a UPU, in valoare de aprox. 50.000 EUR.