01/27/10

(2009) Ameliorarea asigurarii aeromedicale in zonele de responsabilitate SMURD Bucuresti, Targu-Mures si Iasi prin dotarea acestor baze aeriene cu rezervoare metalice supraterane pentru alimentarea cu carburanti.

Descriere: Prin montarea unui rezevor metalic suprateran pentru carburanti de aviatie, rezervor prevazut cu grup de pompe, filtre speciale pentru combustibilul de aviatie si furtune de alimentare care sa permita alimentarea directa a elicopterelor, va fi imbunatatita capacitatea de stocare si implicit vor fi reduse timpul de raspuns precum si cheltuielile directe de operare ale elicopterelor ce executa misiuni SMURD.

 

Imagine elicopter si rezervor Tg-Mures

De exemplu, elicopterul de la Targu-Mures efectua zilnic zboruri de 20-60 de minute pentru alimentare la aeroportul din Targu-Mures si astfel numarul orelor pentru alimentare pe an se ridica la peste 100 de ore, in conditiile in care costul orei de zbor este de peste 1200 EUR. Totodata eficientizarea activitatii se datoreaza si faptului ca elicopterul nu mai trebuie sa fie tot timpul cu rezervorul plin, marindu-i astfel greutatea in mod nejustificat. Prezenta unui rezervor de alimentare in apropierea elicopterului permite gestionarea cantitatii combustibilului dupa tipul interventiei si necesarul de combustibil pentru aceasta. Un alt aspect important este ca rezervoarele sunt necesare pentru stocarea combustibilului primit din donatii intrucat Rompetrol  sponsorizeaza aviatia SMURD cu aprox. 30 de tone de combustibil/luna.

 

Imagine rezervor Tg-Mures

In urma unei evaluari privind cantitatea minima necesara pentru alimentarea cu combustibil Jet A1 a fost recomandata alegerea unui rezervor cu o capacitate de minim 14-15 m3. Avand in vedere preturile oferite de cele trei companii care au inaintat oferte, cumulate cu nivelul costurilor de transport, solutia optima a fost alegerea unui rezervor din otel carbon, avand capacitatea de 15 m3.

SUMA NECESARA PROIECTULUI: 50914,15 EUR – 218538,80 RON (pentru trei rezervoare cu toate anexele necesare si transport din Italia)