23/01/12

Clarificari situatie financiara – Fundatia pentru SMURD

Pe adresa Fundatiei pentru SMURD a fost transmisa cererea de lamurire urmatoare:

Pentru a clarifica dubiile vehiculate asupra intereselor materiale pe care anumite persoane le deriva din asocierea cu fundatia dvs, binevoiti sa indicati sumele pe care persoanele nominalizate din jos le-au incasat, sub orice titlu, in cursul anilor 2009, 2010 si 2011.
– Dl. Dr. Raed Arafat,
– Dl. Emil Hurezeanu,
– Dna. Mihaela Radulescu
– Dl. Radu Tudor.

Pentru a lamuri interesele materiale pe care le au fiecare din persoanele nominalizate mai sus, respectiv Dl. Raed Arafat, Dl. Emil Hurezean, Dna. Mihaela Radulescu, Dl. Radu Tudor si asupra intereselor materiale care deriva din asocierea acestora cu Fundatia pentru SMURD facem urmatoarele precizari:
– nici una dintre persoanele anterior mentionate, in calitatea lor de membrii in Consiliul director al Fundatiei pentru SMURD (si respectiv de presedinte al Consiliului director in cazul Dlui. Dr Raed Arafat) nu a fost remunerata pentru activitatea desfasurara in cadrul forului de conducere al Fundatiei pentru SMURD de la infiintarea Fundatiei si pana acum. Participarea la sedintele consiliului director nu este o activitate remunerata ci una onorifica;

– singura functie platita in cadrul activitatii generale a Fundatiei pentru SMURD este aceea de director executiv, fondurile pentru plata persoanei care detine aceasta functie fiind insa alocate direct, dedicat, prin sponsorizare, de catre compania E.ON Romania si deci nefiind suportata prin fondurile fundatiei colectate prin 2%. Nici una din persoanele platite in cadrul fundatiei nu este platita din fondurile obtinute de Fundatia pentru SMURD din colecta de 2%;

– in cadrul activitatilor fundatiei, dl dr Raed Arafat, in calitatea domniei sale de expert in domeniul medicinii de urgenta, este remunerat, alaturi de alti experti nationali si internationali in cadrul unor activitati specifice, respectiv a unui proiect european, finantat din Fondul Social European, in conformitate cu proiectul aprobat si in limitele stabilite prin legislatia in vigoare. Acest proiect urmareste pregatirea personalului din sistemul de urgenta in domeniul medicii de dezastre si in operatiuni de comanda si control in situatii de dezastre. In cadrul acestui proiect se va realiza un program de formare la distanta care va fi folosit la nivel international pentru pregatirea profesionistilor din domeniul raspunsului in situatii de urgenta precum si un simulator de aplicatii practice de simulare virtuala unic in sud estul Europei. In calitatea sa de persoana publica, sumele platite in acest context se regasesc in declaratiile de avere ale dl-ui dr Raed Arafat, declaratii disponibile public in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
– consideram important a mentiona ca CV-ul dl-ui dr Raed Arafat, in calitate de expert pe termen lung al proiectului, a fost depus inca din faza de selectie a proiectului alaturi de CV-urile unui numar de alti peste 20 de experti nationali si internationali in domeniu atat din partea partenerilor nationali, cat si din partea celor 3 parteneri internationali din cadrul proiectului, institutii de prestigiu in domeniul pregatirii pentru dezastre si accidente colective din Franta.

In urma intrebarilor de mai jos, primite pe adresa Fundatiei pentru SMURD:

1. In conformitate cu bilanturile de activitate si cu declaratiile fiscale anuale depuse de Fundatia pentru SMURD la ANAF, Fundatia pentru SMURD a inregistrat in ultimii cinci ani un excedent (profit) cumulat de circa 12 milioane RON. De ce nu au fost cheltuiti acesti bani? de vreme ce scopul declarat al fundatiei este acela de a sprijini activitatea SMURD (si nu acela de a face profit)…

2. De ce nu a fost folosita aceasta suma considerabila pentru achizitionarea unui avion, fundatia preferand, in schimb, sa realizeze acest lucru din fondurile obtinute prin campania 2% pentru SMURD? (considerabil mai mici)

3. Ca semn al deplinei transparente de care sunt sigur ca Fundatia pentru SMURD da dovada, va rog sa ne comunicati suma de bani de care dispune in momentul de fata Fundatia pentru SMURD (conturi la banci + casierie). Sumele pot fi aflate foarte simplu, consultând balanta de verificare pentru cea mai recenta luna incheiata (ne multumim si cu sumele din balanta pe luna noiembrie 2011).

facem cunoscute urmatoarele:

Pentru inceput facem precizarea ca Fundatia pentru SMURD nu desfasoara activitate economica si in consecinta nu produce profit. Legislatia in vigoare permite fundatiilor sa desfasoare si activitate economica pe langa activitatea non profit, in cazul fundatiilor cu activitate economica informatia privind excedentul din situatiile financiare anuale (bilant) poate fi considerata ca fiind profit realizat in anul respectiv si prezentata ca atare. In cazul nostru, cum Fundatia pentru SMURD nu are activitate economica, excedentul prezentat in situatiile financiare nu poate fi considerat profit.

Totodata consideram important a preciza ca majoritatea fondurilor Fundatiei pentru SMURD provin din 2% si doar o mica parte din alte surse (donatii, sponsorizari etc).

Excedentul la care se face referire si care din situatiile prezente public pe site-ul mfinante.ro nu este de „circa 12 milioane RON” ci de 8.630.347 RON, rezulta din insumarea excedentelor din bilanturile contabile pentru perioada 2006-2012 (respectiv 1.409.354 RON – 2007, 2.173.779 RON – 2008, 1.002.697 RON – 2009, 4.044.517 RON – 2010 si 0-zero RON – 2006 – situatia pe 2006 nu se regaseste pe mfinante.ro acesta prezentand doar situatiile incepand cu 2007) si se refera la sume intrate in conturile fundatie in fiecare din acesti ani, necheltuite in cadrul proiectelor si programelor desfasurate in anii respectivi dar utilizate in anii urmatori pentru proiectele initiate.

Sumele efectiv intrate in anii 2007-2011 totalizeaza, tot conform situatiilor financiare publice disponibile pe site-ul mfinante.ro, suma de 16.615.707 RON, diferenta pana la excendent reprezentand cheltuielile efectuate in cadrul proiectelor si programelor derulate in fiecare din acesti ani. Sumele prezentate la rubrica excedent a bilantului contabil reprezinta banii existenti in conturile fundatiei la incheierea anului respectiv. Fundatia pentru SMURD a fost infiiintata in 2006 si in consecinta, la acest moment, sunt disponibile situatiile financiare finale pentru anii 2006-2010, situatia corespunzatoare anului 2011 urmand a fi disponibila in termenul legal, respectiv pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Asa cum probabil stiti, dar cu aceasta ocazie informam si populatia cu privire la acest aspect, sumele colectate din 2% in anul curent (prin depunerea de catre contribuabili pana la 15 mai a formularului 230 de directionare a 2% din impozitul pe venit platit statului in anul anterior) vor intra in conturile beneficiarului (in cazul nostru in conturile Fundatiei pentru SMURD) incepand cu ultimele luni ale anului curent (respectiv lunile noiembrie si decembrie) si continuand cu prima parte a anului urmator. Este astfel evident ca aceste sume se vor regasi la sfarsitul anului in rubrica de excedent a situatiei financiare anuale (bilantul contabil).

Sumele primite de-a lungul timpului de Fundatia pentru SMURD din colecta de 2% au fost utilizate pentru derularea activitatilor si proiectelor Fundatiei pentru SMURD conform statutului si misiunii acesteia, in sprijinul activitatii SMURD si dezvoltarea sistemului medical de urgenta. Detalii cu privire la activitatea curenta si proiectele majore derulate sau aflate in derulare puteti regasi pe site-ul Fundatiei pentru SMURD, inclusiv raportul de activitate pentru anul trecut. In plus, pentru o mai usoara urmarire a activitatii Fundatiei pentru publicul larg pregatim o situatie sintetica cu privire la destinatia fondurilor si modalitatea de cheltuire a acestora. Aceasta situatie se va regasi pe site-ul fundatiei pana cel tarziu la jumatatea lunii februarie pentru o cat mai transparenta si completa informare a opiniei publice.

In ceea ce priveste suma de bani de care dispune in momentul de fata Fundatia pentru SMURD facem precizarea ca la data de 18 ianuarie 2012 in conturile fundatiei exista suma de 5.687.324,86 RON (reprezentand disponibilitati de cont curent si depozite). Din aceasta suma, 4.293.350 RON este suma corespunzatoare 2% colectata in 2011 si intrata in conturile fundatiei in ultimul trimestru din 2011, iar restul provine din sume anterioare existente in conturile fundatiei (colecta de 2% din anii anteriori si/sau donatii si sponsorizari), sume care sunt deja angajate pentru derularea diverselor proiecte si programe in desfasurare, dar neplatite catre terti la data de 18.01.2012. Facem totodata precizarea ca Fundatia pentru SMURD are conturi distincte, special deschise, conform reglementarilor legale, pentru derularea proiectelor din Fonduri Structurale. In sustinerea celor de mai sus, atasam extrasele de cont curent in RON, disponibil AICI si EUR, disponibil AICI.

In ceea ce priveste achizitionarea avionului la care faceti referire, speram ca aceasta sa fie posibila prin fondurile primite din 2% corespunzatoare 2011 (care pana la acest moment se ridica, asa cum prezentam anterior, la suma de 4.293.350 RON), pana la acest moment aproximativ 50% din costurile necesare pentru achizitionarea acestuia fiind colectate. Cum transferarea de catre Ministerul de Finante a sumelor colectate din 2% anul trecut catre beneficiarii acestora nu este inca finalizata, speram ca in curand o cat mai mare parte (daca nu toata) din suma necesara va fi acoperita, permitand astfel achizitionarea avionului cat de curand posibil.

Asa cum am mentionat si la inceputul mesajului nostru, va stam la dispozitie cu orice informatii suplimentare considerati necesare pentru o informare corecta si completa a opiniei publice.

Va multumim pentru intrebarile adresate si oportunitatea de a prezenta datele de mai sus cu privire la activitatea fundatiei noastre, ceea ce nu face decat sa sublinieze increderea pe care populatia o are fata de SMURD si activitatea serviciilor de urgenta, manifestata atat prin directionarea a 2% din impozitul pe venit intr-o suma tot mai mare in fiecare an, cat si prin donatiile si sponsorizarile primite de-a lungul timpului.

Fundatia pentru SMURD