04/10/17

(2016-2017) Cursuri de formare continuă cu lectori FEMA din SUA pentru îmbunătăţirea expertizei privind gestionarea unei situaţii de urgenţă

Fundaţia pentru SMURD susţine acest proiect de pregătire continuă a profesioniştilor din urgenţă prin oferirea sprijinului logistic în vederea organizării cursurilor cu lectori din partea Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgență din Statele Unite ale Americii (în total 68 de beneficiari până în prezent).

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA) din Statele Unite ale Americii au pus bazele unei colaborări pe termen lung, prin semnarea unui protocol de colaborare care prevede, printre altele, creșterea rezilienței și pregătirii celor două țări pentru a face față dezastrelor. Scopul protocolului este acela de a crește nivelul de reziliență și de a reduce riscul de dezastre atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, de a facilita colaborarea în caz de dezastre și de a face schimb de experiență în domeniul pregătirii pentru situațiile de urgență.

Pentru a pune în aplicare acest protocol, DSU și FEMA vor crea un punct de contact care să permită schimbul de informații non-stop și care să faciliteze coordonarea. De asemenea, cele două instituții vor face schimb de experiență pe baza situațiilor de urgență pe care au trebuit să le gestioneze și vor organiza seminarii și conferințe pentru pregătirea personalului din serviciile de urgență. Acordul semnat între DSU și FEMA are o valabilitate de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire.

Colaborarea dintre DSU și FEMA a început în 2016 când a fost semnat un memorandum privind organizarea unor cursuri de instruire pe partea de reziliență și asigurarea continuității în cazul unor dezastre. Protocolul dintre DSU și FEMA a avut drept scop dezvoltarea unor programe de pregătire pentru personalul care lucrează în serviciile de urgență și răspuns la dezastre.

Continuitatea operațiunilor este efortul organizațiilor individuale de a asigura funcționarea continuă a serviciilor esențiale în timpul dezastrelor sau a altor urgențe care pot întrerupe funcționarea normală a operațiunilor. Primul curs a avut loc în luna noiembrie 2016 cu reprezentanți din cadrul DSU, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, ai unităților de primiri urgențe ;i alte structuri implicate, urmând ca în anii următori să se desfășoare și alte cursuri. Aceste cursuri sunt menite să asigure și să îmbunătățească capacitățile și cunoștințele participanților în privința continuității operațiunilor.

După cele două serii de pregătire, susținute în luna martie si iunie, 40 de ofițeri cu funcții de conducere din cadrul IGSU si structuri subordonate, precum si cursanți din cadrul unor instituții din sistemul de urgență si apărare națională si din organizații non-guvernamentale, au absolvit cel de al treilea modul intensiv de pregătire, organizat timp de trei zile, la Sibiu. În total peste 180 de specialişti au fost beneficiat de pregătire.

Cursul a vizat îmbunătățirea expertizei privind gestionarea situațiilor de urgență, precum si asimilarea conceptului de continuitate a guvernării si a planurilor de continuitate la nivel instituțional.

În urma absolvirii celor trei module de pregătire, trainerii FEMA vor stabili membrii delegației României care vor merge în Statele Unite pentru a deveni formatori in continuitate si care pot pregăti ulterior personalul nostru.