10/11/11

ING Asigurări de Viață în parteneriat cu SMURD au lansat programul „Lecția de prim ajutor”

Lecția de prim ajutor” este un program de prevenție şi educație pentru salvarea de vieți care cuprinde emisiunea Lecția de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 şi site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. ING Asigurări de Viață în parteneriat cu SMURD oferă aceste două instrumente celor care se află în situații care necesită primul ajutor, dar şi celor interesați să afle cum se acordă corect primul ajutor.

Foto conferinta presa

În România, doar în anul 2010, peste 1.000.000 de persoane au solicitat ajutor medical de urgență. Cea mai mare parte a celor care apelează serviciul 112 nu ştie ce trebuie să comunice operatorilor sau cum să procedeze în cazul unei persoane care are nevoie de ajutor. Necunoaşterea unor minime măsuri de prim ajutor poate pune în pericol viața unei victime. Conform statisticilor SMURD, există cazuri în care situația victimei este agravată de intervenția unor persoane care execută greşit unele manevre sau care mişcă pacientul atunci când nu ar trebui.

Astfel, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro oferă soluții la situațiile de urgență cele mai frecvente, soluții care pot fi puse în practică în siguranță de către persoane fără o pregătire medicală. Aici sunt disponibile informații despre cum recunoaştem o urgență medicală, cum putem oferi primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicații, fracturi, cum să efectuăm corect manevra Heimlich, dar şi informatii despre prevenție şi procedura de semnalare a unei situații de urgență la 112.


Informațiile sunt însoțite de ilustrații grafice explicative sau de filme. De asemenea, site-ul oferă şi posibilitatea de a pune întrebări online şi a primi răspunsuri de la medicii SMURD în 24 de ore. Pe Facebook programul şi informațiile despre acesta sunt disponibile la https://www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la http://twitter.com/#!/primajutor.

Emisiunea „Lecția de prim ajutor” este produsă şi difuzată de postul Pro TV şi prezentată de Dana Rogoz (Pro TV) şi Dragoş Bucurenci (fondator Asociația MaiMultVerde) în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.30. Primul episod va fi difuzat pe data de 12 noiembrie 2011. Timp de 12 ediții, cei doi prezentatori, împreună cu medicul SMURD Simona Bratu, vor iniția telespectatorii în secretele acordării primului ajutor. În fiecare ediție va fi prezentată o situație de urgență diferită, iar cei trei vor demonstra practic soluția acestei probleme. Astfel, Dana şi Dragoş au învățat cum să verifice dacă o persoană respiră sau nu, cum să acorde primul ajutor în caz de arsuri sau intoxicații, cum să imobilizeze o fractură sau cum să oprească o hemoragie.

Foto filmare cursuri

Programul „Lecția de prim ajutor” a fost prezentat miercuri, 9 noiembrie 2011, în cadrul unui eveniment organizat de ING Asigurări de Viață şi SMURD. La eveniment au participat Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundației pentru SMURD, Dana Rogoz (Pro TV), Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viață şi Dragoş Bucurenci, fondator MaiMultVerde, prin intermediul Skype din Statele Unite. Cei prezenți la eveniment au beneficiat şi de o lecție de prim ajutor ad-hoc, oferită în premieră de Dr. Raed Arafat.

Foto conferinta presa

Referindu-se la această inițiativă, dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundației pentru SMURD, a spus: „Susținerea proiectului “Lecția de prim-ajutor” se înscrie într-o serie mai largă de acțiuni promovate de SMURD şi Fundația pentru SMURD care au în vedere educarea populației. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puține ori, vieți.  Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de prețios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu strictețe, astfel încât acțiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situația. O singură acțiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situație critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecția de prim-ajutor” conține un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potențial salvator”.

Foto filmare cursuri

Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viață crede că „lecția de prim ajutor este un proiect care ne-a impresionat din prima clipă, răspunzând fidel valorilor privind educația şi prevenția în care credem la ING Asigurări de Viață, dar şi prin puterea pe care o are de a salva vieți. Esența activității noastre este aceea de a oferi oamenilor soluții pentru a-şi proteja şi îmbunătăți viitorul financiar, iar participarea într-o inițiativă de o asemenea forță, alături de parteneri valoroşi precum SMURD şi ProTV, este o declinare firească a rolului pe care ni-l asumăm. Credem cu tărie că, prin contribuția fiecăruia dintre noi, putem găsi răspunsuri la probleme acute ale societății româneşti şi, tocmai de aceea, la ING ne implicăm ori de câte ori avem ocazia în astfel de cauze cu impact pozitiv şi durabil”

Dragoş Bucurenci, fondator Asociația MaiMultVerde spune că „ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul național de medicină de urgență, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toții să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”

Foto filmare cursuri

Partenerii programului

ING Asigurări de Viață

ING Asigurări de Viață este prima companie internațională de asigurări de viață care a intrat pe piața din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieței de asigurări de viață, cu o cotă de piață de 32,6% la sfârsitul anului 2010. Inițiata în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viață urmăreşte ca direcții prioritare educația financiară, protecția mediului şi accesul la educație pentru copiii talentați sau defavorizați, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viață”.

Printre acțiunile derulate şi sustinute în 2011 de ING Asigurări de Viață se înscriu programele din domeniul educației şi din domeniul protecției mediului. Prin programele destinate salvării de vieți, ING se implică în cauze şi acțiuni care oferă instrumente pentru prevenție şi educație, dar şi diagnostic şi tratament – aşa cum au fost, în 2011, programul pentru punerea în funcțiune a Secției de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, initiațiva “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni şi, nu în ultimul rând, inițiativa de sprijinire a SMURD pentru achiziționarea primului avion sanitar.

SMURD

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționează şi în alte țări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistențe medicale de urgență calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgență. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță. După 21 de ani de existență, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieții cetățeanului român. Serviciul activează în aproape toate județele țării, având în dotare logistică de ultimă generație şi fiind deservit de paramedici, asistenți şi medici pregătiți pentru a interveni în orice situație în vederea salvării vieților celor aflați în situații critice sau dificile din punct de vedere medical.