11/05/13

(2013) Sprijin pentru continuarea antrenamentului pilotilor din cadrul Inspectoratului General de Aviatie la simulatorul de zbor pentru elicopterul EC-135

Descriere: Completarea antrenamentului pilotilor Inspectoratului General de Aviatie (IGAv), operatorul elicopterelor SMURD, cu pregatirea la simulatorul de zbor pentru elicopterul EC-135.

Elicopter SMURD

Antrenamentul va fi organizat la simulatorul de zbor al Grupului de Aviatie al Politiei Federale Germane, partener al IGAv in cadrul activitatilor comune organizate de Agentia Europeana Frontex. In cursul anului 2013, un numar de piloti instructori au urmat antrenamentul de zbor pe timp de noapte cu folosirea sistemului de vizualizare nocturna (NVG – Night Vision Goggles) in cadrul Scolii de Antrenament al Grupului de Aviatie German.

Avand în vedere complexitatea misiunilor aeromedicale SMURD executate de Inspectoratul General de Aviatie si importanta antrenamentului pilotilor pentru executarea in siguranta a unor astfel de operatiuni este oportuna completarea pregatirii acestora si cu ore de zbor in simulator. Pilotii pot fi antrenati privind modul de rezolvare a unor proceduri de urgenta, ce nu pot fi asimilate pe durata unui zborul normal, cat si in ceea ce priveste zborul in conditii meteorologice grele, fara a exista nici un risc si la costuri mult mai reduse.

Din considerente financiare acest aspect important in pregatirea pilotilor nu a fost posibil, cu atat mai mult cu cat acest gen de simulatoare de zbor, pentru tipurile de elicoptere aflate in dotarea inspectoratului, nu exista în tara.

Antrenamentul de simulare se va desfasura in cadrul Scolii de Antrenament a Grupului de Aviatie al Politiei Federale Germane, care detine la Sankt-Augustin (langa Bonn) un simulator de zbor modern pentru antrenamentul pilotilor pe elicopterul EC-135. La fiecare sesiune de antrenament va participa cate un echipaj format din 2 piloti apartinand Inspectoratului General de Aviatie.

Fiecare echipaj va executa un numar de 6 ore de zbor la simulator, costul antrenamentului unui echipaj fiind de 1.410 EUR si se va derula pe durata a 3 zile. Costurile totale ale antrenamentului vor fi de ______ EUR fara TVA (urmeaza a fi completat), la care se vor adauga costurile de transport si diurna personalului, suportate din bugetul IGAv. Cazarea personalului si transportul de la aeroportul din Koln la baza Politiei Federale Germane vor fi asigurate gratuit, in masura posibilitatilor, de Scoala de Antrenament a Grupului German de Aviatie.

Obiectivul acestui proiect este cresterea nivelului de siguranta in misiunile aeromedicale SMURD.