03/21/12

Curs management cai aeriene dificile

PROGRAM DE INSTRUIRE

I.    Introducere

Managementul avansat al cailor aeriene  este o  componenta esentiala a tratamentului pacientilor critici. De cele mai multe ori, acest management este o « rutina » pentru medicul anestezist, intensivist sau urgentist. Exista insa situatii in care abordarea cailor aeriene este mai mult decat o provocare, supunand atat medicul, cat si pacientul unui stres important.

Daca in mediul spitalicesc putem beneficia de ajutor  din partea colegilor, de cele mai multe ori asistenta medicala prespitaliceasca nu dispune  de acest comfort. Intalnim pacienti critici cu diverse particularitati, in toate mediile, in toate conditiile; una din constantele managementului acestor pacienti ramane insa necesitatea protezarii rapide a  cailor  aeriene (prin metode ‘clasice’ sau alternative). Din acest motiv, s-a nascut necesitatea instruirii medicilor in domeniul metodelor alternative de intubatie traheala .

II.    Obiective

1.    Recunoasterea  indicatiilor de protezare a cailor aeriene in mediul medicinei de urgenta si intensive, tehnica anesteziei in urgenta

2.    Prezentarea metodelor alternative de protezare a cailor aeriene

3.    Insusirea abilitatilor practice de protezarea cailor respiratorii
(laringoscopie si metode alternative)

Metode si tehnici de predare.
– Cursul: se va tine sub forma de prelegere utilizind un sistem interactiv de predare incercindu-se apropierea cit mai rapida dintre instructori si cursanti in vederea crearii unei atmosfere de echipa. Suportul cursului se va face pe material iconografic 
– Materialul iconografic: este reprezentat de 2 prezentari Power Point, referitoare la anestezia in practica medicinei de urgenta si la tehnicile de protezare ale cailor respiratorii.
– Activitatea practica pe manechinul de protezarea cailor respiratorii: reprezinta modalitatea de transmitere a abilitatilor practice. Aceasta activitate se va organiza pe grupe de lucru care vor cuprinde  5-6 persoane. Initial instructorii vor descrie si vor efectua practic fiecare tehnica in parte putind repeta acest lucru la solicitarea oricarui membru al grupurilor de lucru. Ca tehnica de predare, in aceasta etapa, se va utiliza discutia permanenta, referitoare la fiecare tip de tehnica expusa.

Ziua de program se va incheia in mod constant cu discutii intre instructori si cursanti urmarindu-se clarificarea tuturor eventualelor nelamuriri aparute in cursul predarii sau a activitatilor practice.

III.Evaluarea

Se va realiza o evaluare finala a cunostiintelor si abilitatilor practice obtinute de catre partcipanti.

Motive pentru participarea la acest curs
– Exercitii interactive
– Instruirile teoretice urmate de  aplicatii practice pe manechine
– Insusirea de notiuni si cunostiinte care pot contribui la salvarea de vieti omenesti
– Certificat care atesta participare si absolvirea cursului
– Echipa de instructori cu experienta si abilitati de formare
– Centru de formare recunoscut si apreciat
– Curs acreditat

PROGRAMA ANALITICA

ZIUA I

9:30-10:00: Prezentarea generala a cursului. Prezentarea instructorilor si cursantilor

10:00-11:15: Anestezia in practica medicinei de urgenta

11:15-11:30: Pauza

11:30-13:00: Managementul avansat al cailor aeriene

13:00-14:30: Pauza  pranz

14:30-18:00: Activitate practica structurata pe 4 ateliere (videolaringoscop, fibroscop flexibil, fibroscop rigid, trusa intubatie traheala dificila)
ZIUA II

9:00-12:30: Activitate practica structurata pe 4 ateliere (videolaringoscop, fibroscop flexibil, fibroscop rigid, trusa intubatie traheala dificila)

12:30-14: 00: Pauza pranz

14:00-17:00: Activitate practica structurata pe 4 ateliere (videolaringoscop, fibroscop flexibil, fibroscop rigid, trusa intubatie traheala dificila)

17:00-18:00: Evaluarea participantilor

Detalii despre curs:
–    La acest curs pot participa toti medicii UPU care doresc sa-si insuseasca metodele alternative de protezare a cailor respiratorii
–    Durata cursului este de doua zile
–    Perioada de desfasurare: 30-31 martie
–    Locatia: Targu Mures
–    Taxa de curs: 100 Ron
–    Cazare masa asigurata de Fundatia pentru SMURD
–    Transportul isi asigura participantii
–    Data limita de inscriere: 27 martie
–    Lectori: Dr. Puiu Popescu, Dr. Csillag Bogdan