01/25/10

(2009) “Program de instruire si dezvoltare abilitati pentru salvatori” – ISU Crisana, SMURD Bihor

Descriere: Proiectul a presupus constructia si dezvoltarea armonizata a unui centru dotat cu sisteme educationale moderne si a unei baze de antrenament complexe, ce va fi utilizata de catre salvatori profesionisti sau voluntari.

 

Centrul de instruire Bihor - interior

Acest sistem educational este conceput pe principiul modern al adaptabilitatii permanente la conditiile particulare ce se doresc a fi simulate.

Obiectiv general: Cresterea nivelului de profesionalism, coeziune si coerenta a echipelor profesioniste sau voluntare implicate in diversele actiuni de salvare determina cresterea gradului de siguranta a cetatenilor in situatii diverse de la accidente colective sau de masa pana la dezastre.

Obiective specifice:

  • Infiintarea si dotarea Centrului de Instruire si Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori (CIDAS) care va permite derularea unor cursuri teoretice, dar va functiona si ca baza de antrenament modulabila, in cadrul careia se vor simula diverse tipuri de actiuni de salvare, pentru personalul paramedical, prin Centrul de formare al personalului calificat din echipele de prim-ajutor, din cadrul ISU Crisana al judetului Bihor.
  • Crearea unei biblioteci, a unei pagini web si a publicatiei proprii, care vor fi puse la dispozitia personalului aflat in procesul de formare.
  • Organizarea primei editii a Conferintei Nationale de Medicina “Search and Rescue 2009”.

Prezentul proiect inaintat spre finantare Fundatiei Pentru SMURD solicita acoperirea contributiei proprii a SMURD Bihor, ca partener in cadrul proiectului initiat alaturi de Asociatia Serviciul pentru Asistenta in Situatii Speciale (SARTISS), ce consta in suma de 31980 EUR, reprezentand un procent de 12.54% din totalul bugetului. Proiectul, intitulat „Program de instruire si dezvoltare abilitati pentru salvatori”, a obtinut finantare prin programul PHARE CBC in cuantumul sumei de 222252 EUR si a fost in derulare incepand cu data de 08 Octombrie 2009, avand ca termen de finalizare 30 Noiembrie 2009.

Finantarea solicitata din partea Fundatiei Pentru SMURD va acoperi partial cheltuielile de finalizare a constructiei. Pentru acest proiect a mai fost solicitata, cu titlu de imprumut, suma de 173000 RON, necesara exclusiv platii TVA la constructia si dotarea CIDAS. Aceasta suma va fi restituita Fundatiei in cursul anului 2010.

 

Imagine sala de instruire

Alte detalii specifice ale proiectului:

Avand in vedere ca nu exista o sala corespunzatoare destinata cursurilor teoretice sau un turn pentru exercitiile de salvare de la inaltime, structurile din cadrul centrului vor fi transpuse si configurate pe scenarii identice cu realitatea, incepand cu elemente de realitate virtuala sau simulatorul de pacient (pentru salile de curs) pana la labirinturile de simulare a salvarilor din foc, simulatoarele de incendii si structurile complexe si moderne pentru salvarile de la inaltime. Practic centrul va functiona ca o scena cu un decor sofisticat destinat unei regii creative a carei finalitate este salvarea vietii individului.

Alte activitati incluse in proiect:

Planul de activitati al proiectului mai include:

  • pregatirea unei echipe de formatori mixte (medici, pompieri, salvamontisti, scafandrii);
  • organizarea unei biblioteci si a unei baze de date in cadrul CIDAS, care va putea fi disponibila personalului, in formare, al serviciilor de urgenta;
  • organizarea in luna octombrie 2009 a Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta si Salvari in Situatii Speciale „Search and Rescue 2009”;
  • organizarea taberei de instruire „MASH” pentru rezidenti de medicina de urgenta, in cadrul careia s-au derulat cursuri teoretice si practice: protocoale de triere, gestionarea catastrofelor, orientarea prin folosirea GPS-ului, tehnica speologica; tabara s-a derulat in Muntii Apuseni, zona cu resurse limitate, ce reproduce conditiile vitrege, similare cu cele din timpul dezastrelor.

Rezultate anticipate:

  • asigurarea unor conditii moderne necesare desfasurarii procesului de instruire din cadrul Centrului de formare a personalului paramedical al ISU Crisana
  • educatia continua a personalului medical si paramedical din cadrul SMURD Bihor
  • desfasurarea unor programe de instruire speciale adresate personalului echipajelor SMURD atat din judetul Bihor cat si din alte judete care sunt deservite de centrul de formare al ISU Crisana
  • dezvoltarea interoperabilitatii personalului paramedical prin crearea conditiilor de instruire simultana si simulari ale unor situatii complexe in cadrul centrului

 

Centrul de instruire Bihor - exterior

SUMA NECESARA PROIECTULUI

  • Buget total proiect fara TVA : 254232 EUR
  • Contributia financiara solicitata din partea Fundatiei: 31980 EUR (136929 RON)