16/03/10

Comunicat de presa privind avionul sanitar pus la dispozitia SMURD

Fundatia pentru SMURD va finanta din fondurile stranse in cadrul campaniei „2% pentru SMURD” un numar de 100 de ore de zbor pentru asigurarea transferului de urgenta al pacientilor aflati in stare critica, atunci cand utilizarea elicopterului nu este posibila din cauza conditiilor meteo nefavorabile sau a distantelor mari.

Dr Bogdan Matei, medic SMURD Bucuresti si Ministrul Sanatatii Attila Cseke - prezentare avion

Avionul sanitar pus la dispozitia SMURD va fi o aeronava Piper Cheyenne III, dotata, din punct de vedere medical cu echipamente si aparatura medicala de terapie intensiva, in conformitate cu standardele europene si compatibile cu cele existente in serviciile de medicina de urgenta.

Dr Raed Arafat si Ministrul Sanatatii Cseke Attila

Aceasta aeronava va efectua zboruri interne de salvare, pe timp de zi si de noapte, in conditii meteorologice nefavorabile, de pe aeroporturile omologate in conditii de maxima siguranta, cu scopul de a interveni, atunci cand este cazul, in sprijinul misiunilor aeromedicale SMURD. In anumite cazuri exceptionale, va fi analizata si posibilitatea efectuarii unor zboruri externe, pentru anumite situatii critice sau atunci cand este vorba despre o misiune destinata salvarii de vieti omenesti.

Pacientii care urmeaza sa beneficieze de acest serviciu nu vor plati contravaloarea transportului, misiunile avand caracter strict umanitar.

„Este un proiect facut de catre oameni pentru oameni. Multumim tuturor celor care au crezut in proiectul acesta si care prin donatiile lor vor salva, indirect, multe vieti. Apreciez initiativa Fundatiei pentru SMURD. Asigurarea unui serviciu umanitar pentru pacientii care necesita transfer de urgenta pe calea aerului, mai ales cand utilizarea elicopterului nu este posibila sau eficienta, era necesara. Pacientii vor beneficia gratuit de acest serviciu si sper sa fie salvate multe vieti. Urez succes celor care au avut aceasta initiativa”, a declarat dl. CSEKE Attila, ministrul Sanatatii, la inaugurarea proiectului.

Dr  Raed Arafat si Ministrul Sanatatii Cseke Attila

„Proiectul Fundatiei pentru SMURD are ca obiectiv cresterea eficientei activitatii de interventie in situatii de urgenta, in general, si a numarului de misiuni de salvare aeromedicala efectuate pe teritoriul Romaniei. Fundatia a alocat anul acesta aproximativ 170 000 de euro pentru acest proiect, suficient pentru 100 de ore de zbor, asta insemnand 50-60 de misiuni. Si ne gandim sa suplimentam sumele, daca va fi necesar. Vreau sa subliniez faptul ca fundatia va acorda doar sprijin financiar, medicii de la SMURD vor fi cei care vor coordona operatiunile de salvare”, a declarat dr. Raed ARAFAT, subsecretar de stat in MS.

Imagine avion

Astfel de proiecte exista si in alte tari, exemplu elocvent fiind Fundatia Rega din Elvetia care asigura operarea a 3 avioane si 14 elicoptere din donatii si sponsorizari ale populatiei. Activitatea lor are peste 50 de ani vechime. Fundatia pentru SMURD isi propune sa continue acest proiect permanent, astfel incat sa existe in Romania cel putin un avion sanitar care poate fi folosit in conditii umanitare si nu comerciale pentru cazurile ce necesita transfer de urgenta.

Fundatia pentru SMURD

16 Martie 2010