12/12/14

(2014) Sprijin pentru continuarea antrenamentului piloţilor IGAv la simulator de zbor

Descriere: Completarea antrenamentului piloţilor Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), operatorul elicopterelor SMURD, cu pregătirea la simulatorul de zbor pentru elicopterul EC-135.

elicopter-smurd-7

Antrenamentul este organizat la simulatorul de zbor al Grupului de Aviaţie al Poliţiei Federale Germane, partener al IGAv în cadrul activitaţilor comune organizate de Agenţia Europeană Frontex. În cursul anului 2012, un număr de piloţi instructori au urmat antrenamentul de zbor pe timp de noapte cu folosirea sistemului de vizualizare nocturnă (NVG – Night Vision Goggles) în cadrul Şcolii de Antrenament al Grupului de Aviaţie German.

Având în vedere complexitatea misiunilor aeromedicale SMURD executate de Inspectoratul General de Aviaţie şi importanţa antrenamentului piloţilor pentru executarea în siguranţă a unor astfel de operaţiuni este oportună completarea pregătirii acestora şi cu ore de zbor în simulator. Piloţii pot fi antrenaţi privind modul de rezolvare a unor proceduri de urgenţă, ce nu pot fi asimilate pe durata unui zborul normal, cât şi în ceea ce priveşte zborul în condiţii meteorologice grele, fără a exista nici un risc şi la costuri mult mai reduse.

Din considerente financiare acest aspect important în pregătirea piloţilor nu a fost posibil, cu atât mai mult cu cât acest gen de simulatoare de zbor, pentru tipurile de elicoptere aflate în dotarea inspectoratului, nu există în ţară.

Antrenamentul de simulare se va desfăşura în cadrul Şcolii de Antrenament a Grupului de Aviaţie al Poliţiei Federale Germane, care deţine la Sankt-Augustin (lângă Bonn) un simulator de zbor modern pentru antrenamentul piloţilor pe elicopterul EC-135. La fiecare sesiune de antrenament va participa câte un echipaj format din 2 piloţi aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.

Fiecare echipaj va executa un număr de 6 ore de zbor la simulator, costul antrenamentului unui echipaj fiind de 1.410 EUR şi se va derula pe durata a 3 zile. Cazarea personalului şi transportul de la aeroportul din Koln la baza Poliţiei Federale Germane vor fi asigurate gratuit, în măsura posibilităţilor, de Şcoala de Antrenament a Grupului German de Aviaţie.

Obiectivul acestui proiect este creşterea nivelului de siguranţă în misiunile aeromedicale SMURD.