06/06/17

(2016-2017) Proiect de îmbunătăţire a activităţii de salvare aero-medicală SMURD Bihor prin construcţia platformei de aterizare a elicopterului SMURD

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Fundaţia pentru SMURD a susţinut proiectul de îmbunătăţire a activităţii de salvare aero-medicală desfăşurat de SMURD Bihor prin construcţia platformei de aterizare a elicopterului SMURD pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Elicopterul SMURD ajută la transportul aerian mai rapid al bolnavilor aflaţi, de regulă, în situaţii critice sau delicate; fie sunt aduşi la spital bolnavi din judeţ sau din judeţele limitrofe, fie se trimit de la Oradea la clinici de specialitate din marile centre medicale din ţară.

Obiectivul proiectului este ca numărul zborurilor pe timp de zi şi noapte (cu condiţii meteo favorabile) cu elicopterul SMURD să crească. Rezultate aşteptate: în medie 1 intervenţie de urgenţă la două zile sau aprox. 15 misiuni de salvare / lună.

Platforma, situată la etajul cinci al Spitalului Judeţean, este singura din ţară amenajată special pe un spital pentru a deservi bolnavii. În timpul testelor s-a urmărit reglarea coordonatelor de zbor, reglarea aparaturii de pe elicopter şi mai multe exerciţii privind aterizarea şi decolarea acestui aparat de zbor pe şi de pe platforma Spitalului.

Investiția totală, de aproape 250.000 de euro, a pornit în urmă cu cinci ani, de la o sponsorizare a companiei Rompetrol KMG, care apoi s-a extins ca finanțare, cu contribuții de la Ministerul Sănătății, Fundația pentru SMURD, Holcim, Primăria Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea.