01/06/12

(2012) Participarea unei echipe de medici indrumatori de rezidentiat la cursul international EFSUMB-WINFOCUS, Basic Ultrasound in Emergency and Critical Care

In cadrul acestui curs au fost prezentate punctele de vedere ale expertilor internationali si romani in ceea ce priveste educatia in abordarea ultrasonografica a pacientului critic conform conceptului WinFocus („point of care ultrasonography”, elaborat de World Interactive Network Focused On Critical Ultrasound) si, la final, a avut loc atestarea medicilor practicieni. Conceptul WinFocus se adreseaza tuturor starilor critice in care ultrasonografia poate asista diagnosticul si tratamentul vital. Organizarea cursului este interactiva cu prezentarea de cazuri si deschiderea spre abordarea practica integrativa a situatiilor clinice.

Cursul s-a adresat medicilor practicieni care asista pacientul critic sau urgentele medico-chirurgicale la nivel de urgenta prespitaliceasca si de spital, precum si in sectii specializate de terapie intensiva. Prin abordarea transversala, de tip “point of care” a tehnicii de examinare ultrasonografice in diferite situatii clinice, cursantii au posibilitatea de a deprinde, in cadrul cursurilor teoretice si a atelierelor practice de examinare, abilitatile de integrare a ultrasonografiei in managementul diagnostic-terapeutic al pacientului cu patologie diversa de urgenta.

Obiectiv: Se urmareste instruirea indrumatorilor de rezidentiat din centrele universitare pentru implementarea programului de instruire prin simulare pe manechinele de ultrasonografie achizitionate prin programul REMSSy IV. Crearea nucleelor de instruire in ultrasonografie aplicata pentru stari critice in urgenta, constitue un element de eficientizare a diagnosticului rapid in urgenta si de asistare a monitorizarii/terapiei de urgenta. Astfel va fi realizatal cresterea calitatii actului medical prin imbunatatirea mijloacelor educationale de tip aplicativ.

Aceasta sectiune urmeaza a fi actualizata cu imagini si mai multe detalii.