Dacă SMURD este un serviciu public, nu este ilegal să aibă fundație care să-l sprijine sau să-i poarte denumirea?

Multe institutii publice au fundatii care le sprijina si le asigura o finantare complementara pentru activitati greu de finantat din fondurile publice. Astfel de practica se regaseste pe plan mondial si nu este o practica noua in Romania. Spitalele, pompierii, serviciile publice cu activitati sociale infiinteaza fundatii pentru rularea unor programe si pentru gestionarea unor fonduri provenite prin donatii si sponsorizari.

Fundatia pentru SMURD a fost infiintata de dl. dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD-ului. Se poate observa din statut ca scopul fundatiei se limiteaza la sprijinirea SMURD-ului si dezvoltarea asistentei medicale de urgenta. Fundatia nu are scop patrimonial si nici alte activitati care sa aduca vreun profit fondatorului sau membrilor boardului.

Fundatia nu poarta numele SMURD (ex. “Fundatia SMURD”) deoarece este interzis si neacceptat in justitie. Acesta este motivul pentru care s-a dat denumirea “Fundatia pentru SMURD” , astfel incat sa se inteleaga ca fundatia respectiva are un scop bine definit si anume cel de a sprijini activitatea SMURD. Ea putea sa fie denumita altfel dar, in cazul respectiv, activitatea era mai greu de identificat de catre populatie.

Posted in: Întrebări frecvente