De ce este nevoie de un avion sanitar la dispoziția SMURD?

Conditiile meteorologice nefavorabile au impiedicat de multe ori, pana acum, deplasarea elicopterelor SMURD, iar distantele mari intre unele centre medicale din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta etc), de peste 400-500 de km, presupun efectuarea unor zboruri foarte lungi cu elicopterul, ceea ce a insemnat, in timp amanarea unor interventii, uneori si pentru o perioada mai lunga de timp.

Aceasta aeronava, pusa la dispozitia SMURD, prin intermediul unui proiect al Fundatiei pentru SMURD, efectueaza zboruri interne de salvare, pe timp de zi si de noapte, in conditii meteorologice nefavorabile, de pe aeroporturile omologate, in conditii de maxima siguranta, actionand practic, in mod complementar si venind astfel in sprijinul elicopterelor ce desfasoara misiuni aeromedicale SMURD.

Avionul poate asigura transportul medicalizat al unui singur bolnav, poate zbura in mod continuu timp de sase ore, cu o viteza de zbor de peste 560 de kilometri pe ora, aproximativ de doua ori mai mare decat cea a elicopterului.

Prin interventiile efectuate cu avionul sanitar destinat SMURD in anumite situatii critice, executand misiuni destinate salvarii de vieti omenesti si marind, in acest fel, numarul misiunilor aeromedicale de salvare, calitatea actului medical de urgenta, cu siguranta, se va imbunatati. In acest fel Fundatia pentru SMURD isi continua misiunea de a imbunatati calitatea vietii persoanelor care locuiesc si muncesc in Romania, prin sprijinirea dezvoltarii sistemului integrat medical si tehnic de urgenta si prim ajutor.

Postat în:Întrebări frecvente