Cum se desfășoară serviciul de salvare aeriană/intervențiile aeromedicale SMURD?

Activitatea de salvare aeriana a SMURD este destinata salvarii pacientilor aflati in stare critica, care necesita o interventie rapida si de inalta competenta. Incepand cu anul 1997 SMURD efectueaza interventii aero-medicale de urgenta, iar din 2004, in cooperare cu Ministerul Administratiei si Internelor, SMURD asigura interventia pe plan national cu doua elicoptere amplasate la Bucuresti si la Targu-Mures iar, atunci cand este necesar, in cazul transferului mai multor victime cu avioanele fortelor aeriene, sunt puse la dispozitie, din partea Ministerului Administratiei si Internelor sau din partea Ministerului Apararii Nationale, aeronave suplimentare.

Serviciul de salvare este un serviciu public, reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2003 si Ordinul ministrului administratiei si internelor si al ministrului sanatatii nr. 277/777/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 126/2003.

Incepand cu anul 2008, SMURD a efectuat interventii aeriene de urgenta la nivel national, contribuind astfel la transportarea si salvarea unui numar de aproximativ 1670 de pacienti.

Centralizand interventiile aero-medicale ale echipajului SMURD Bucuresti, a reiesit ca, numai in ultimii ani, 2008-2009, numarul total de ore de zbor efectuate este de peste 1450. In ceea ce priveste echipajul SMURD Mures, incepand cu anul 2008, au fost efectuate peste 1430 de ore de zbor pentru misiuni primare si secundare.

Postat în:Întrebări frecvente